October 02, 2013

Roti oh Roti...

Sekarang nih orang kat rumah nih dah tak mau makan nasi malam2. The reason is they ate lunch quite late. Apa taknya, balik sekolah lambat. Kadang-kadang pukul 3 or 4 baru nak makan nasi. By 9 pm dah nak tido. So, I kinda understand why they only want light dinner.

Kalau dulu boleh juga goreng bihun ka mee ka...  But now, they don't really eat it that much. Bapaknya pun sama.Tapi kalau maggi mee suka. Jangan harap la nak bagi makan selalu kan? Sungguh tak sesuai:)

Paling diorang suka sekali sekarang ialah roti. Puas la maknya cuba resepi segala jenis roti. Bukan semua buat... hehehe!

I don't have the bread maker or a mixer. Jadi, cuba resepi yang simple2 aje yang guna yeast & all purpose flour. Kat sini bukan senang nak cari bread flour or bread improver. Surprisingly it doesn't take a long time to do these things. Alhamdulillah, the kids really love freshly made bread. 


  Regular white bread, hotdog bun & sweet dinner bun tuh saya beli aje:)

I tried to make pita bread from this You Tube video. Senang aje. Tapi hubby kata rasa dia macam roti naan. Kita makan dengan kari. Baru la sedap:)



Alya loves the honey oat bun from Subway. I used this recipe. It really taste like the bread from Subway I tell you:)


Pernah juga cuba buat roti canai, tapi tak menjadi. Sib baik budak-budak nih suka jugak frozen roti paratha. Errr, kalau tak kita beli aje freshly made dari kedai. Lagi senang:) hahaha!



10 comments:

  1. roti kat rumah ni mmg sentiasa ada kadang tak cukup. samala kat rumah ni pun. masak nasi 2pot tak habis. malam dah tak mau makan sbb masih kenyang, lunch dah lewat petang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekeke... tuh la kan? saya masak nasik pun 2 pot aje. selalunya tak abis:)

      Delete
  2. Assalamualaikum Madre,
    Diaorg kata during summer kalau perap doh roti.. cun.. cantik naik.. sbb panas.
    Ntah la.. Kak Sham bukan jenis membaking ni.
    Anak2 Kak Sham.. jenis mencari nasik jugak.. so mmg kena masak la tiap ari.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikum salam....

      Tuh la org kata musim sejuk memang lambat skit doh naik:)
      Kitorang tengahari still makan nasik jugak. Malam aje la menu alternatif. Hehehe!

      Delete
  3. balik kl nnt boleh bukak bakery laa cik kak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. idak ler cik rv oiii... nak antar rumah orang sebelah pun segan:) hehehehe!

      Delete
  4. salam Eid Ul Adha Madre...
    try buat roti arab..cicah dengan kari daging.. sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. roti arab budak2 nih tak mau tak tau la apsal. muak kot:)

      Delete